top of page
HOW TO CARE
ÍGY GONDOZD A NÖVÉNYEIDET

Practical guide and useful information on how to take care of your plants

WATERING

Succulents need less water than other houseplants as they can store and use humidity inside their body for very long time. This is their heritage as their natural habitats’ climate is warmer or there are huge temperature differences between the day and the night, moreover in many cases they have to survive during long dry seasons. As soon as you give them water they absorb it and start containing it in their leaves or stalks. They usually breathe and also take humidity from the air through their leaves, the waxed surface helps the raindrops rolling down to the roots.

 

This is the key: try not water the leaves but the roots as otherwise you can fill the small cells and might add more water than the plant would be able to store, which rottens the plant easily from inside. Always check the soil and give water only when it’s completely dry. If the leaves are unhappy you should check the soil to find out if it is caused by over-watering or drought because they have very similar symptoms. During warmer months (May-October in Europe) and depending on your home’s conditions succulents need to be checked and watered once in 2-3 weeks.

In order to avoid over-watering you can water them by drops close to their roots using PLANTETHICS’s Special Watering Glasses.

WINTER SLEEP

It’s vital to know that succulents and cacti rest during cold months, they have their Winter Sleep as bears do. :) During these months it is enough to water them only every 3rd-4th week. This is valid for plants in cups, mugs, glasses, tea pots or bigger plant holders. If your plant is in a tiny container (eg. PLANTETHICS toy animals) check it biweekly but nothing happens if they get water once in every 3-4 weeks in the resting period (November-April in Europe). When the weather gets better or you have a strong heating system at home during the rest period please check the plant biweekly if the leaves are nice and bold (= they have enough humidity but not too much), the soil is dry. This case it is healthy and you can give some water to the roots.

LIGHT

Among others plants and light make us able to breathe and live on this Planet so please take care of your succulents. :) All plants live with light as it works as an energy source for them. They use the energy of light and Carbon Dioxide from the air while producing Oxygen. Of course succulents are survivors but always give them sufficient light. The best place is close to the window where they can also realise the temperature differences between days and nights. Depending on the size of your window the intensity of light is halved for each meter further away from the window. This is hardly noticeable for a human eye but vital for a plant. Electric lights at home or at the office can add a little plus but usually they are not able to compensate the lack of natural light on the long run.

TEMPERATURE

Succulents love warm weather but are able to deal with colder times too. Generally it is the safest if you store your plants in a warmer place than +5 Degrees Celsius (this is the minimum) during the rest period and they always love sunlight. Succulents can feel good next to the window as this case their temperature adopts to the temperature coming from outside through the window, which is more identical to their natural environment and biological cycle then the standard +20 Degrees Celsius in the room.

I hope that the instructions will help you raise nice & happy plants!

Good luck and have fun! :)

If you have any question feel free to contact me at info@plantethics.eu

Praktikus tanácsok és hasznos információk a növényeid ápolásához

ÖNTÖZÉS

A pozsgások kevesebb öntözést igényelnek, mint más szobanövények, mivel hosszú ideig képesek tárolni és felhasználni a nedvességet saját magukban. Ez onnan ered, hogy a természetes élőhelyükön melegebb a klíma vagy óriási hőingadozások fordulnak elő a nappalok és éjszakák között, esetleg hosszú száraz évszakokat kell átvészelniük. Amint vizet adsz nekik, felszívják és elkezdik tartalékolni a leveleikben és a szárukban. Legtöbb esetben a leveleiken keresztül lélegeznek és ezeken át vesznek fel valamennyit a levegő páratartalmából is, a viaszos felületük pedig segít az esőcseppeknek legurulni a gyökerekhez.

Ami nagyon fontos: igyekezz nem a leveleket, hanem a gyökeret öntözni, különben eltömítheted a kis légző/víztározó tartályokat és esetleg több vizet adsz a növénynek, mint amennyit képes lenne feldolgozni, ez pedig belülről könnyen elrohaszthatja. Mindig ellenőrizd a talajt és csak akkor öntözd, ha teljesen száraz. Ha szomorúak a levelek, nézd meg a földet, hogy kiderítsd, túlöntözés vagy kiszáradás lehet az oka, mert a kettőnek nagyon hasonló tünetei vannak. A meleg hónapok során (Európában május és október között) és az otthoni körülmények függvényében 2-3 hetente mindenképp nézd meg, hogy van a növény és öntözd, ha szükséges.

Annak érdekében, hogy elkerüld a túlöntözést, segítségedre lehetnek a PLANTETHICS pipettás cseppentő üvegei, így apró cseppekben itathatod a növényeidet és könnyen a gyökereikhez közel tudod juttatni a nedvességet.

TÉLI ÁLOM

Fontos és érdekes tudnivaló, hogy a hideg hónapokban a pozsgások és kaktuszok is téli álmot alszanak, mint a medvék. :) Ezekben a hónapokban elég, ha csak 3-4 hetente adsz vizet a növényeknek. Ez a csészés, bögrés, poharas, teáskannás vagy ezeknél nagyobb pozsgásokra vonatkozik. Ha a Te növénykéd ennél kisebb tárolóban van (pl. PLANTETHICS játék állatban), akkor nézz rá kéthetente, hiszen nekik kisebb az életterük és esetleg hamarabb igényelnek öntözést, mint akik nagyobb területen élnek. A nyugalmi időszakban (Európában novembertől áprilisig) egyébként semmi sem történik, ha csak 3-4 hetente kapnak inni ezek a picik. Ha melegebbre fordul az idő (kitavaszodik) vagy a lakásban erőteljesen megy a téli fűtés még a nyugalmi időszakban, akkor kéthetente nézd meg a növényt, hogy a levelek szép húsosak-e (=tehát megfelelő a nedvességtartalmuk, se nem sok, se nem kevés) és, hogy a talaj száraz-e. Ha igen, akkor egészségesen fejlődnek és adhatsz egy kis vizet a gyökerekhez.

FÉNY

Többek között a növényeknek és a fénynek köszönhetjük, hogy képesek vagyunk létezni, lélegezni ezen a Bolygón, szóval kérlek, gondoskodjatok a növényeitekről. :) Minden növénynek szüksége van fényre, hiszen onnan merítenek energiát, a levegőből pedig Szén-Dioxidot vesznek fel és Oxigént termelnek. Bár úgy hírlik, hogy minden pozsgás túlélő, de ahhoz, hogy hosszú távon életben maradjanak, biztosíts nekik elegendő fényt. A legjobb, ha minél közelebb helyezed őket az ablakhoz, ahol a nappalok és éjszakák közötti hőmérséklet különbséget is érzékelni tudják. Az ablakod méretétől függően, attól távolodva a szoba belseje felé minden megtett méterrel szinte feleződik a fényerősség. Ez az emberi szem számára alig észrevehető, de a növényeknek életbevágó. Az elektromos fényforrások a lakásban vagy irodában adhatnak egy kis pluszt, de legtöbbször nem elegendőek ahhoz, hogy kompenzálják a természetes fény hiányát.

HŐMÉRSÉKLET

A pozsgások szeretik a meleget, de a hűvösebb időt is elviselik. A legbiztonságosabb, ha +5 Celsius foknál (ez a minimum) magasabb hőmérsékletű helyen tárolod őket a nyugalmi időszakban és a fénynek mindeközben is nagyon örülnek. A pozsgásoknak azért is jó az ablak mellett, mert megszokják, hogyan változik a külső hőmérséklet, ami átszűrődik az ablakokon és ez jobban hasonlít a természetes közegükhöz és biológiai ritmusukhoz, mint az állandó +20 Celsius fokos szobahőmérséklet.

Remélem, az útmutató segítséget nyújt ahhoz, hogy szép és boldog növényeket nevelhess!

Sok sikert és örömöt kívánok! :)

Ha bármi kérdésed lenne, keress nyugodtan az info@plantethics.eu e-mail címen.

bottom of page